Mushemba Foundation

Forældreløse og udsatte børn

Forældreløse og udsatte børn er noget af det der ligger Mushemba Foundation rigtigt meget på sinde, derfor yder vi en stor indsats på netop dette område.

Forældreløs men Veronicas barnebarn
Veronica Nyamicho og et af hendes børnebørn

Forældreløse – ikke når de har Veronica Nyamicho

Mushemba Fonden har besøgt Veronica Nyamicho. Hun er blevet blind på sine gamle dage.

På trods af hendes manglende syn tager hun sig stadig af sine tre børnebørn, som alle er forældreløse. Deres forældre døde for en del år siden.

Opgaven i at tage sig af sine tre børnebørn bærer en del problemer med sig, i det alle tre går i skole. Hun skal både købe skoleuniformer, bøger, blyanter osv. ud over at skolen også koster penge i sig selv.

For at det kan lade sig gøre, bliver børnene nødt til at arbejde hårdt i marken. Det er nødvendigt for at sikre, at der er råd til mad og andre livsnødvendigheder.

Nogle gange følger drengen sin bedstemor rundt for at søge støtte hos gavmilde mennesker. Støtten er nødvendig for blandt andet at have råd til skoleredskaber.

Da Mushemba Fonden besøgte hende, boede hun og hendes børn i et faldefærdigt hus. Hun bad om hjælp til at få huset renoveret, eller måske til at få bygget et nyt. Ud over det havde hun fortsat brug for støtte til, at kunne holde hendes tre børn i skole. Dette er bare et eksempel på de udfordringer Mushemba Foundation kæmper med.

Forældreløse pga. HIV / AIDS

Mushemba Foundation arbejder lige nu med at hjælpe mennesker i Ijuganyondo – en af de små landsbyer i Kagera regionen i Tanzania. Ijuganyondo er en af de landsbyer i regioner der er voldsomt ramt af HIV/AIDS. Fordi HIV/AIDS mest rammer folk mellem 15-45 betyder det store mængder af forældreløse børn og fattige gamle forældre.

Fra sin grundlæggelse har Mushemba Foundation, ved Guds hjælp, men med begrænsede økonomiske midler, støttet forældreløse børn og deres værger.

Lige nu har Mushemba Foundation arrangeret støtte til 534 forældreløse børn som gerne vil gå i skole, men uden hjælp ikke har midlerne til at betale for de uniformer, skriveredskaber osv. der er nødvendigt. Iblandt disse børn er der en del, der er født med HIV/AIDS.

Nogle af disse børn vil gerne studere videre efter grundskolen, men har ikke muligheden pga. økonomi. De fleste af disse børn bor hos deres værger som for det meste af meget gamle og meget fattige. De fleste af disse værger er familie medlemmer f.eks. bedsteforældre, og det er sjældent der her er råd til medicin.

Forældreløse i ringe kår

De fleste af de forældreløse børn og deres værger bor i huse bygget af mudder med græs tag. Det gør at livet i regntiden bliver endnu hårdere end normalt, fordi taget på disse huse på ingen måde er vandtæt.

Mushemba Foundation mener, at dette er en udfordring hele verden bør tage på sig. Derfor inviterer vi alle med godt i sig til at støtte os i vores kamp imod disse udfordringer.

Mange af de børn, der går i skole skal gå mere end 6 kilometer om morgenen og igen om eftermiddagen. Når de kommer hjem om eftermiddagen bliver de så nødt til at hjælpe med at hente vand og brænde. Livet er hårdt for de familier, især for dem der allerede er smittet med HIV/AIDS.

Mushemba Foundation har derfor bygget en grundskole – Trinity Skolen, som blandt andet mindsker distancen fra hjem til skole. Mushemba Foundation erfarer nu at denne skole holder planen og tankerne om at hjælpe børnene til en bedre skolegang og en god uddannelse, og derigennem inspirere hele samfundet til en positiv udvikling.

Vi mener at enhver positiv udvikling starter med uddannelse. Skolen vokser år for år med et ekstra klassetrin for børn som alle kommer fra udsatte familier.

Forældreløse på Katoju grundskole – Winston Kahabuka

Foto af Katoju grundskole & forældreløse der får skolematerialer

Mushemba Foundation besøgte Katoju grund skolen for at uddele skole redskaber til børnene. En af de forældreløse børn vi her mødte var Winston Kahabuka. Han var 16 år gammel. Winston er en forældreløs dreng som bor alene uden en værge. Hans forældre døde for nogle år siden.

Han begyndte at gå i skole ret sent på eget initiativ. Han har ingen til at støtte ham. Han fortæller, at han efter skole går på arbejde så han kan få mad og en smule penge til at købe de nødvendige skoleredskaber. Det er ikke et nemt liv. Arbejdet efter skole kan ikke undgå at gå ud over hans indlæring, fordi han aldrig har tid til at lave lektier.

Han virker som en ung mand med mål og visioner og som besidder et stort potentiale hvis han får lidt hjælp. På trods af disse vanskeligheder har han fået rollen som prefect(elev med ekstra ansvar) på skolen.

Støtten fra Mushemba Foundation glæder drengen meget og han er nu ekstra motiveret for at gøre det endnu bedre i sine studier. Han siger, at det er et stort problem for børnene på skolen, at de ikke har de nødvendige skoleredskaber, og at det hæmmer deres udbytte af skolegangen.